De Woonweter Rijssen-Holten
Samen naar duurzaam wonen

Asbest verwijderen

Asbest werd de vorige eeuw als goedkoop wondermiddel gezien. Helaas kwamen de gezondheidsrisico’s pas jaren later in beeld. Ook nu kun je nog regelmatig asbest in gebouwen en producten tegen komen. 

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product dat is opgebouwd uit fijne, microscopische vezels. Inmiddels weten we dat dit materiaal grote gezondheidsrisico’s en -klachten zoals ademhalingsproblemen en longkanker met zich meebrengt. Daarom is asbest sinds 1994 verboden. Toch vind je het ook nu nog in allerlei producten en constructies terug.

Er zijn maar liefst 3.500 producten bekend die asbest bevatten. In ongeveer 30% van de kantoorgebouwen in Nederland zit nog asbest. Daarnaast zit 80% van de asbestproductie in bouwmaterialen. Dus of je nou bouwvakker, elektricien of monteur bent; de kans is aanwezig dat je asbest tegen komt.

Soorten Asbest

Van nature zijn er zes soorten asbest; wit, blauw, bruin, geel, grijs en groen. Na de verwerking is dit echter niet meer te onderscheiden. Daarom kunnen we het best onderscheid maken op basis van: 

  • Van nature zijn er zes soorten asbest; wit, blauw, bruin, geel, grijs en groen. Na de verwerking is dit echter niet meer te onderscheiden. Daarom kunnen we het best onderscheid maken op basis van: Hechtgebonden asbestvezels: deze zitten vast in een ander materiaal, meestal cement. Bekende voorbeelden zijn golfplaten, eterniet wandplaten en buizen voor riool, gas- en waterleiding
  • Losgebonden asbestvezels: zijn niet in een ander materiaal vastgezet. Hierdoor is de kans op vrijkomende asbestvezels aanzienlijk groter. Losgebonden asbest moet dan ook altijd afgedekt of verwijderd worden. Je vindt het onder andere in vinylzeil, isolatieplaten en spuitasbest

De meest voorkomende vormen van asbest zijn:

  • Asbestcement zoals golfplaten, bouwmaterialen en waterleidingen
  • Asbestpapier/ karton zoals plaatmateriaal en vloerbedekking
  • Asbestremvoeringen van auto’s, vrachtwagens en bussen
  • Asbestisolatie van leidingen, ketels en schepen
  • Asbesthoudende pakkingen in de industrie en verwarming


Asbest gevonden. Wat nu?

Tijdens je werk kun je dus geconfronteerd worden met asbest. Zelfs als je op een kantoor werkt. De kans is echte  het grootste voor beroepen die zich bezig houden met slopen, renoveren of onderhoud (voorbehandelen, schilderen of aanboringen maken in asbestcementleidingen) en asbestverwijderingsbedrijven. Als je asbest aantreft, dien je het werk stil te leggen en de werkplek af te zetten. Vervolgens dien je een gecertificeerd bedrijf voor de asbestverwijdering in te schakelen. Deze bepaalt onder andere de risicoklasse van de sanering en stelt een saneringsplan op. De verwijdering van asbest moet bij de inspectie SZW aangemeld zijn. Daarnaast moet bij werk uit risicoklasse 2 iemand met een certificaat DTA (Deskundig Toezichthouder Asbest) toezicht houden. Degene die asbest verwijderd moet ook het certificaat DAV (Deskundig Asbest Verwijderaar) hebben. Overigens is naleving van de regels niet enkel belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor de financiële gevolgen. De boetes kunnen namelijk oplopen tot maar liefst 30.000 euro.

Tip: meer over de wetgeving vind je hier.


Uitzonderingen voor particulieren

Particulieren mogen in sommige uitzonderingssituaties zelf asbest verwijderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking of geschroefde, asbesthoudende platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn. Let wel, dakleien mogen niet door particulieren worden verwijderd. Hiervoor geldt een maximum oppervlakte van 35 m². Deze uitzonderingssituaties zijn te vinden in artikel 4 van het Asbestverwijderingsbesluit. In deze uitzonderingssituaties is de particulier ook niet verplicht een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. Een particulier kan natuurlijk ook besluiten een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om dit asbest te verwijderen.

Als een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf aan het werk gaat, moet er altijd een asbestinventarisatierapport zijn opgemaakt. Dat moet gebeuren door een ander bedrijf dan het bedrijf dat de asbestverwijdering uitvoert. 


E-mailen
Bellen