De Woonweter Rijssen-Holten
Samen naar duurzaam wonen

Wat is Domotica?

Domotica moet ervoor zorgen dat processen in een woning of gebouw geautomatiseerd kunnen worden door het toepassen van elektronica. In het huis van de toekomst lijken we er niet meer omheen te kunnen. Een huis waarin domotica is gebruikt, is van de nodige gemakken voorzien en is vaak veiliger en energiezuiniger dan huizen waarin je geen domotica tegenkomt. Domotica zorgt ervoor dat een huis of gebouw ‘slim’ wordt gemaakt. Zo moeten apparaten onder andere onderling met elkaar kunnen communiceren via WiFi en Bluetooth maar ook wordt er nog altijd gewerkt aan nieuwe communicatiemiddelen, waaronder Wifi Halow.

Er zijn veel voorzieningen die met domotica samen moeten kunnen werken zoals bijvoorbeeld;  verwarmingssystemen, airco-installaties, zonwering, verlichting en beveiligingssystemen. Ook huishoudelijke apparaten moeten gekoppeld kunnen worden, waartoe onder andere koffiezetters, koelkasten, magnetrons en ovens behoren. Al die apparaten moeten dan bijvoorbeeld aangestuurd kunnen worden via een smartphone en tablet, waarbij het niet uitmaakt waar jij je bevindt. Domotica kan ook nog een stapje verdergaan, waarbij sensoren in de gaten hebben wanneer een raam opengezet wordt, zodat de verwarming direct lager wordt gezet. In dat laatste geval hoef je zelf dus helemaal geen handeling meer te verrichten.


Domotica ook handig als je niet thuis bent

Domotica kan je ook een handje helpen wanneer je zelfs niet thuis bent. Heb je bijvoorbeeld een beveiligingssysteem geïnstalleerd, dan kun je deze bij verdachte signalen zo instellen dat alle verlichting in huis geactiveerd wordt.  Ook is er de mogelijkheid dat je een waarschuwing op je smartphone krijgt zodra er bijvoorbeeld beweging is gedetecteerd rondom de plek waarop een beveiligingscamera is gericht. Een ander voorbeeld is dat je met een slimme thermostaat altijd en overal kunt zien wat de temperatuur is in welke ruimte.

E-mailen
Bellen