De Woonweter Rijssen-Holten
Samen naar duurzaam wonen

Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning is een woning die zo gebouwd is, dat deze geschikt is voor iedere levensfase van een bewoner. Een levensloopbestendige woning groeit als het ware mee met de bewoners. Daarmee wordt voorkomen dat bewoners moeten verhuizen vanwege ouderdom of een beperking. Een ander woord voor levensloopbestendige woning is levensloopgeschikte woning. 

Voorzieningen in een levensloopbestendige woning

Om tot een levensloopbestendige woning te komen, worden bepaalde voorzieningen aangebracht, die (in een latere levensfase) gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, inloopdouche, bredere (schuif)deuren of verlaagde drempels. Omdat je dit soort zaken als dertiger (meestal) nog lang niet nodig hebt, zijn ze ‘onzichtbaar voorbereid’. Mocht het dan zo zijn dat je de aanpassingen nodig hebt, kun je ze direct, zonder grote verbouwingen aanbrengen. 

Levensloopbestendig bouwen

Bij levensloopbestendig bouwen worden woningen zo gebouwd dat ze geschikt zijn voor meerdere doelgroepen. Bij levensloopbestendig bouwen gaat het om een combinatie van toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en privacy. Er bestaat geen bindend eisenpakket waar je je aan moet houden als je levensloopbestendig wilt bouwen. Toch zijn er wel een aantal eisenpakketten die een goede richtlijn bieden.


E-mailen
Bellen