De Woonweter Rijssen-Holten
Samen naar duurzaam wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor Eigenaren en VvE

Om een woonhuis of een wooncomplex te beveiligen, moeten alle omstandigheden met betrekking tot de toegang tot het gebouw, maar ook de beveiliging van de individuele toegangsdeuren en de belangen van alle betrokkenen in kaart worden gebracht.

Een PKVW-bouwplanadviseur voert een veiligheidsscan uit, in en om het wooncomplex. Deze adviseur brengt alle toegangsmogelijkheden in kaart en kijkt naar het aanwezige hang-en-sluitwerk en eventuele andere aanwezige (digitale) preventiemaatregelen. Na de scan bespreekt de preventieadviseur de resultaten en het beveiligingsadvies. Als VvE bespreek je vervolgens met de bewoners of en in hoeverre je het complex en de toegangsdeuren wilt laten beveiligen.

Gaat het om een kleinere hoeveelheid woningen, dan kan een veilig wonencheck uitgevoerd worden door een PKVW-beveiligingsadviseur.  Deze bekijkt elke woning na op beveiligingsmaatregelen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen.


Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG)

Elk gekeurd SKG-slot wordt in een klasse ingedeeld, afhankelijk van de bescherming tegen inbraak: SKG*, SKG** en SKG***.

Een slot met SKG* is standaard inbraakwerend. Het openbreken van een SKG*-slot moet een inbreker met eenvoudige gereedschappen (schroevendraaier of breekijzer) minimaal drie minuten kosten. Met meer geavanceerd gereedschap breekt de inbreker het slot sneller open. De drie minuten gelden alleen als u geen ander inbraakwerend materiaal (veiligheidsbeslag of extra sloten) heeft.

Een slot met SKG** is zwaar inbraakwerend. Een SKG**-slot is minimaal drie minuten bestand tegen een inbreker met geavanceerd gereedschap. Dit geldt ook als u geen ander inbraakwerend materiaal (veiligheidsbeslag of extra sloten) heeft. Wij adviseren u extra beveiliging te installeren. Ook al vertraagt een SKG**-slot sowieso de inbraakpoging.

Een slot met SKG*** is het beste slot. Het moet een inbreker met zwaar gereedschap minimaal vijf minuten tegenhouden. Een SKG**-slot schrikt de gelegenheidsinbreker zeker af.

Naast sloten met *** kent SKG ook een categorie met een vinkje. Deze sloten zijn alleen geschikt als toevoeging aan bestaande beveiliging. Gebruik sloten met een vinkje alleen als extra slot en niet als hoofdslot.


E-mailen
Bellen