De Woonweter Rijssen-Holten
Samen naar duurzaam wonen

Warmtepomp 

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!

Werkingsprincipe

Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper. Een warmtepomp haalt op dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa’s warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Met een warmtepomp heb je al snel een rendement van 4 of meer. Voor elke euro elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, krijg je dus warmte terug ter waarde van 4 euro. Je zal dan ook slechts 1/4de van de opgeleverde warmte moeten betalen onder de vorm van elektriciteit. Het merendeel, 3/4, haal je gratis en voor niets uit de natuur.

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen met elk hun eigen voordelen en prijs. Welk systeem je uiteindelijk kan kiezen, zal afhangen van de beschikbare bronnen rond je woning, het type installatie en het benodigde vermogen. 

Lucht/lucht warmtepomp

Lucht/water warmtepomp

Bodem/water warmtepomp

Water/water warmtepomp

Hybride warmtepomp

All Electric warmtepomp

Toekomst warmtepomp
E-mailen
Bellen